Natuurlijker leven heeft voor mij ook te maken met het gezinsleven. Nu ik zelf bewuster de jaarcyclus meemaak ontstaat daar in het gezin ook meer behoefte aan. Daarom hebben we afgelopen jaar samen met een ander gezin de 8 jaarfeesten gevierd die samenvallen met de natuurlijke cyclus van het jaar. Op deze pagina kan je inspiratie opdoen als je zelf ook meer betekenis wilt geven aan de feesten die we kennen of de hele cyclus met je gezin wilt beleven.

 

De jaarfeesten

De feesten die we in Nederland vieren zijn vaak van oorsprong gebaseerd op belangrijke zonnestanden. Kerst is bijvoorbeeld het restant van midwinter, hier vier je dat er in het donkerste van de nacht, en diep in het donker van je ziel een lichtje wordt ontstoken, het lichtje van je ziel dat het hele jaar mag groeien zodat je de dingen die jij te toen hebt in de wereld kan zetten. Dit groeien gaat met de seizoenen mee, in de winter is het nog een zaadje onder de grond, in februari barst je vaak van de ideeën voor projecten,maar kan je ze nog niet helemaal uitvoeren, in de lente kiemt het zaad en groeit uit.

 

Zonnewende

Op 21 juni vierden we midzomer. Op dit moment stond de zon op zijn hoogst en waren onze schaduwen het kortst. Met de zonnewende of de langste dag vieren we het feit dat dit de dag is dat het het langste licht is. De zon staat die dag recht boven de evenaar, de bomen kunnen het meeste licht (en daarmee ook voeding opnemen) via de fotosynthese. het is dan ook niet zo gek dat de Kelten geloofden dat dit de dag is dat kruiden het meest krachtig en magisch zijn, ze zitten die dag natuurlijk het meest vol met alle geneeskrachtige energie die ze kunnen hebben.

Deze langste dag is energetisch meteen alweer het hoogtepunt is van de zomer. Na 21 juni neemt het licht immers weer elke dag een beetje af tot het midwinter is. Op 20 september is het even lang licht als donker, dat is ook een feestmoment, net als 20 maart als het opnieuw even lang licht als donker is.

We gingen met het gezin naar Zorgvliet waar we prachtige kransjes van het goudgele reukgras maakten en genoten van aardbeien uit eigen tuin die in de zon extra zoet waren geworden. We maakten een kringetje en vertelden wat we zo fijn vinden aan de zon: dat de zon alles laat groeien waar wij van kunnen eten, dat de zon het lekker warm maakt, dat de zon ons licht brengt en soms vinden we de zon een beetje te warm.

Voor mij staat het zonlicht ook symbool voor ons eigen licht dat we kunnen laten schijnen en de aarde levert ons natuurlijk ook echt ons voedsel. In de zomer gaat het ook heel erg over het vinden van de balans in het omgaan met de vuurkracht van de zon: teveel vurigheid verteert alles: er is ook water, aarde en lucht nodig in je leven, om te kunnen groeien en dus vraag ik me af: hoe is het met de balans van het vuur en de andere elementen in de projecten die ik doe. Ben ik geduldig genoeg om te wachten op de natuurlijke groei der dingen? Zitten er nog dingen in de weg die me niet meer dienen?

WP_000268

Eerste oogstfeest

Op 2  augustus vieren we het eerste oogstfeest. Het moment dat de graanoogst binnen is, is het moment om te vieren dat de aarde het hem weer heeft gelapt: golvende graanvelden vol rijpe korrels zijn gemaaid en gedorst. Wij kunnen er weer zeker van zijn dat er brood is het komend jaar. Een moment om stil te staan bij de kracht van het gewas, de opgeslagen zonneenergie in het eten en dit vier je dan door een bijzonder brood te bakken, stropoppetjes te maken die je een wens meegeeft en natuurlijk bewust danken van de aarde voor de oogst.

De andere feestdagen zijn 20 September, 1 november, 20 december, 1 februari, 20 maart en 1 mei