Soms loop je opeens tegen zo iemand aan die ‘er niks van snapt’. Je plannen blokkeert terwijl je zo vol goede bedoelingen bezig was! Irritante types. En meestal moet je met ze door….

Recept voor deze situaties? Ho’oponopono.

Ho’oponopono is een oud maar actueel gebed uit Hawaii. De basisgedachte is radicale eenheid. We zijn zo met elkaar verbonden dat de ene mens niet los is te zien van de andere en niet los van de natuur. Dit is een hele spirituele gedachte, maar ook heel praktisch: de lucht die ik inadem is jouw uitademing. De uitademing van de bomen is onze verse zuurstof. De materie waar we van gemaakt zijn is letterlijk wat we gegeten hebben en bestaat dus uit aarde.

We hebben te maken met grote verschillen tussen mensen. We zien de wereld anders door wie we als mens zijn geworden en door de context van ons leven– er worden andere eisen aan ons gesteld door onze omgeving.

Ho’oponopono is een heel simpel gebed en je hoeft niet bij een bepaald geloof te horen om het uit te kunnen spreken, zelfs niet in een God of zoiets te geloven. Alleen in de kracht van hoop, liefde en verbinding. Er zijn prachtige verhalen te vinden over de werking van dit gebed.

Het bestaat uit de volgende vier zinnen:

  • Het spijt me
    dat ik dit/deze moeilijkheden tegen kom in mijn leven
  • Vergeef me
    dat ik dit mede creëer, hier op enige wijze aan heb bijgedragen. Dit samen met het eerste deel spreek je uit vanuit je hart uitgaande van radicale eenheid – alles wat is, dat ben je zelf ook. Alles wat je tegenkomt is kennelijk nog onderdeel van wie jij bent. Op dit punt in het gebed probeer je te accepteren dat het probleem niet ligt bij de ander, buiten je, maar onderdeel is van het geheel dat we allemaal samen vormen en dus ook van jou.
  • Dankjewel
    dat je/het geheel me dit laat zien, want nu kan ik het aankijken, opruimen/zien dat het er nog is, in mij is en er vanuit eenheid naar kijken
  • Ik hou van je

van jezelf en van onze prachtige wereld en zelfs van dit probleem – juist omdat dit probleem je de kans biedt om het op te lossen

Ho’oponopono is een heel praktische manier van bidden: je kan het zeggen als je terugkijkt op de dag en dan zeggen voor de dingen waar je van baalt of bijvoorbeeld voorafgaand aan een gesprek waar je tegenop ziet.

Het achterliggende idee van Ho’oponopono is dat het de dingen opruimt die in de weg staan om samen verder te komen. Het is dus een heel praktisch gebed: elke keer dat we dreigen tegenover elkaar te komen te staan met òns idee, ònze oplossing, dan kunnen we via dit gebed weer voelen dat we in één veld aan het bewegen zijn en dat de tegenstelling eigenlijk maar een schijntegenstelling is, iets wat we zelf creëren door ons denken en ons gedrag dat daaruit voortvloeit.