Hoe mooi zou het zijn als veel mensen – iedereen – in Den Haag lokaal voedsel zou kunnen eten? Lokaal voedsel:
– direct van de boeren, die daar dan wèl een eerlijke prijs voor krijgen en gewaardeerd worden voor hun goede zorg voor bodem, natuur en omgeving;
– dat minder kilometers heeft gemaakt en dus minder CO2-uitstoot;
– waarvan we weten waar het groeide – en we dus ons eigen landschap, onze omgeving, ons biotoop positief beïnvloeden door wat we eten;
– waarbij we invloed hebben op de kwaliteit en gezondheid doordat we weten hoe het geteeld is;
– waardoor we samen een voedselsysteem maken dat meerwaarde heeft voor iedereen.

  • Er zijn in Den Haag meerdere organisaties die zich inzetten voor dit gezonde, duurzame voedselsysteem door plekken te creëren waar mensen in de stad lokaal voedsel kunnen vinden:
  • Lekker Nassûh heeft al sinds 2015 haar lokale wekelijkse versmarkt waar een gemeenschap van mensen lokale groenten inkoopt van boeren uit de buurt. Lekker Nassûh heeft 3 afhaallocaties en een grote bekendheid en sympathie in Den Haag. Bij Lekker Nassûh koop je een wekelijks groentepakket en kan je de verpakkingsvrije winkel bezoeken.
  • Rechtstreex is sinds september 2019 actief in Den Haag en heeft in Rotterdam een voedselcommunity opgebouwd met 25 wijkpunten. Bij Rechtstreex bestel je online en is een breder pakket inclusief zuivel en droogwaren te bestellen.
  • Ons Eten is sinds november 2019 ontstaan (nog geen site) en heeft o.a. als ambitie om de beschikbaarheid van lokaal voedsel in Den Haag uit te breiden, een voedselstrategie te ontwikkelen met elkaar en de gemeente waardoor er bijvoorbeeld veel meer groene eetbare structuren in de stad komen en we een nieuwe voedselomgeving creëren. Ook willen we met wijken samen de kans benutten die voedsel heeft als middel voor gemeenschapszin. Samen koken en eten is een basis voor sociale cohesie, steun en opbouw in de wijk. Door als vereniging de samenwerking rond voedsel te versterken hopen we de voedselbeweging in de stad te versterken en de gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten.
  • Stichting Lokaal Voedsel Den Haag biedt veel van deze mooie voedselinitiatieven een plek in VoedselLokaal De Gymzaal aan de Witte de Withstraat.
  • De regionale samenwerking met boeren zoeken we op via Voedselfamilies Zuid-Holland waar Natuurlijk in je kracht actief aan bijdraagt.
  • Nationaal via Voedsel Anders, Transitiecoalitie Voedsel en Innovatielab Voor de Oogst van Morgen