Ik heb iets met roomboter. Roomboter is natuurlijk gewoon lekker op je brood en in de koekjes, maar roomboter staat voor veel meer in mijn leven. Daarom ‘mijn roombotergevoel’ in deze eerste blog in de serie ‘schaal van overvloed’.
Toen ik klein was kreeg ik alleen roomboter met Kerst en Pasen en soms op zondagen. Roomboter was een luxe. Tot kort geleden bleef dat zo. Mijn familie heeft namelijk een ‘roomboterverleden’: Mijn oma was uit 1910, ze woonde in Amsterdam en haar moeder kwam van het platteland. Die overgrootmoeder bleef de plattelandsgewoonte houden om dik roomboter te smeren. Voor mijn oma was dat een soort schande, want dat was te duur. Zo werd er dus door mijn oma zuinig gesmeerd op feestdagen. Mijn moeder smeerde wat dikker, maar door de cake ging natuurlijk de goedkopere margarine…. Ik betrap mezelf nog steeds op allerlei gedachten over de hoeveelheden roomboter die je mag gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin, als die begint te smeren … … schandalig, zo dik als die smeert! 😉
Dit gaat duidelijk niet over roomboter alleen. Dit gaat over onze – in dit geval mijn – beleving van overvloed en schaarste. De basis van hoe geld door je leven stroomt. En onze familiegeschiedenis rond schaarste of rijkdom vormt onze gedachten over geld in ons leven.
Als we aan geld denken is er al gauw de gedachte dat het schaars is, dat je zuinig aan moet doen, dat het misschien ‘niet goed’ komt omdat je te weinig verdient. Als startende zzp’er was dit voor mij een belangrijke innerlijke taak in 2015: omgaan met mijn angst voor te weinig geld. En dus heb ik mezelf steeds geobserveerd, mijn gedachten, mijn gevoelens en de reactie van mijn lichaam op situaties.
Dit is wat ik ontdekte: als ik bang ben voor tekort dan trekt er iets in me samen, in m’n bekkenbodem, en soms ook in m’n hart. En als ik vanuit dit gevoel van beperking en schaarste leef krijg ik de neiging ‘hard mijn best te doen’, wat verkrampt voelt. Ook voor opdrachtgevers of andere ‘geldschieters’ en dan heb ik dus geen vrije relatie meer met hen, waardoor de kramp verder toeneemt en ik eigenlijk geen prettige partner meer voor ze ben. Ze voelen haarfijn aan dat ik wat van ze ‘moet’.
Gelukkig ken ik de yoga-trucjes goed; altijd rustig blijven ademen. 😉
En, als je rustig ademt, aanwezig bent in je bekken en verder niks, dan komt er vanzelf weer een gevoel van stroming in je bekken op gang. Een gevoel van vertrouwen, elke volgende ademhaling komt ook weer, met overvloedige hoeveelheden zuurstof….
Een gevoel van welbehagen trekt door me heen: Ik geef vrij – ik ontvang vrij, omdat ik weet dat er genoeg is voor iedereen en dus ook voor mij. Vanuit deze overvloedservaring kan ik ook weer veel vrijer omgaan met mijn werk: ik volg mijn hart en ontvang ….
Ik sta mezelf toe te ontvangen, op allerlei terreinen. De stroom van geven en ontvangen is vrij. Ik eet sinds kort op elke boterham roomboter: wat een genot die goudkleurige roomboterstroom in mijn leven!
Hoe zit het met jouw gevoel van overvloed? In het traject schaal van overvloed kan je aan de gang met je ervaring van geld, overvloed en schaarste. Op een mindfulle manier kijken we met behulp van de natuur naar onszelf om vrijer in ons leven te komen staan.