Ik heb het veel over verandering, transitie en het veranderen van de patronen in onze samenleving. Dat lijkt vrij abstract, maar voor mij is dat heel concreet. Ik zie als het ware steeds door de oppervlakte van een activiteit heen en zie dan of het ‘een rondje’ of een ‘vierkantje’ is.

Het rondje is het symbool van eenheid van het leven, circulariteit, een kring van mensen die samenwerkt en bijdraagt aan iets dat uit hun midden ontstaat. Het vierkantje staat voor denken in hokjes, controle en overregulatie, doen zoals het hoort, binnen de lijntjes kleuren.

Transitie is niet iets dat alleen buiten ons plaats vindt, de patronen van het rondje en het vierkantje zitten immers ook in onszelf. In wat wij geloven dat normaal is, in hoe we zelf tegen de wereld aan kijken. Verwacht je dat een hogere macht of iemand anders het oplost of zie je jezelf als onderdeel van het vraagstuk? Ook mensen die al jaren met transitie bezig zijn (ik dus ook) komen nog regelmatig ‘restjes’ van het vierkantje tegen.

En dan is dus het leuke nieuws dat je jezelf met deze metafoor vrij gemakkelijk kan helpen om een rondje te worden. Toe te passen op elke situatie 🙂

Het basisidee is dat de cirkel op vier plaatsen een klein beetje ‘buiten de lijntjes’ van het vierkant kleurt. Ook gaat het vierkantje op vier punten over de cirkel; hobbels om te nemen/zaken om los te laten? De totale oppervlakte is gelijk. De overgang van een vierkantje naar een rondje (transitie) vraagt dus maar beperkte moeite – het oppervlakte is gelijk; er zit evenveel levensenergie in. Het beeld is een uitnodiging: waar kan je zelf ruimte maken voor het nieuwe denken en doen en af en toe al als rondje gaan handelen?

  • Loop in gedachte met de klok mee de cirkel rond, je begint in het Noorden, op 12u. Met de vraag: Waar verlang ik naar? Wat hoop ik dat er gebeurt in de wereld? Waar droom ik van? (kan gewoon over iets ‘kleins’ gaan thuis of op je werk).
  • Als ik me voorstel dat dit werkelijkheid zou worden, hoe ziet dat er uit in het klein? (je ziet hoe jouw omgeving eruit ziet als jij de eerste stap hebt gezet en in het Oosten/bij 3 uur op de cirkel bent).
  • Welke gedachte weerhoudt mij ervan om dit ook werkelijk te doen? Wat moet ik overwinnen om deze stap daadwerkelijk te zetten? (dit is de eerste punt van het vierkantje).
  • Je bent nu in gedachten in het Oosten beland. Vanuit hier kijk je naar het Zuiden (6u) en stel je de vraag: Wie zijn hier mijn nieuwe vrienden die helpen mijn kleine project te laten groeien? Bij welk collectief kan ik me aansluiten? Wie steunen mij in dit nieuwe en zijn mogelijk maatjes?
  • Vervolgens kijk je naar het ‘obstakel’ – de punt van het vierkantje tussen Oost en Zuid. Wat vraagt het van jou voor moed om verder te gaan en maatjes te vinden?
  • Je komt nu in het Zuiden en kijkt naar het Westen (9u) Wat hebben jullie gezamenlijk bereikt? Wat is hier te vieren? Driekwart rond – joepie – oogsttijd: welke beelden komen bij je op als je denkt aan de oogst van jouw droom? Waar geniet je dan van?
  • Ook hier kijk je weer naar het ‘obstakel’ tussen Zuid en West: Wat hebben we gezamenlijk te overwinnen? Wat zijn mogelijk collectieve patronen die ons weerhouden van een goede oogst?
  • Je komt nu in het Westen en kijkt naar Noord. Nu je deze beweging gemaakt hebt: Wat staat stevig en mag blijven en Wat kan je nu loslaten? Wat is de volgende hobbel?
  • En dan kom je weer in het noorden – de plek van dromen en verlangens – en kan je de spiraal/cirkel opnieuw laten beginnen, zo versterk je steeds je eigen mogelijkheden om vorm te geven aan een circulaire, generatieve maatschappij, zonder dat je hoeft te wachten tot de omstandigheden al helemaal klaar zijn voor deze nieuwe werkwijze….

Je kan eindeloos variëren met de aanpak. Als je een lijfelijk type bent kan het helpen om dit rondje ook echt te lopen en de dingen waar je blik op valt te gebruiken als informatie: “die stoel die in de weg staat – waar staat die voor?” Of buiten in de natuur: “wat heeft deze dorre tak me hier te zeggen?”

Ook op papier, met je vinger de lijnen volgen is een manier om te kijken welke informatie er boven komt. Vertrouw vooral op de gevoelens en beelden die boven komen. Je kan het niet altijd in één keer onder woorden brengen, maar vaak kom je via een beeld wel bij de informatie daar achter. Ook door te blijven staan bij gevoelens, ergernissen, angstige knopen in je buik kom je er achter waar jouw vraagstukken liggen. En als je dan rustig blijft en doorademt komen de antwoorden om het op te lossen ook vanzelf!

Veel plezier.