Deze zomervakantie kwam ik terug met het woord ‘ontvankelijkheid’. Het kunnen en mogen ontvangen, zomaar – omdat ik er ben. Liefde, geld, hulp ontvangen. Maar ook ontvankelijkheid als basis van het vrouwelijk principe: kunnen zitten, Zijn, tijd nemen om te voelen, dingen vanzelf op laten komen en ontstaan. Ontvankelijkheid als basisprincipe voor het werk dat we te doen hebben.

En met het moment dat ik terug ben van vakantie komt hier de volgende betekenis aan het licht: hoe verenig ik ontvankelijkheid en ‘werk’? Ik kom mijn ideeën over werk tegen: werk is gelegen in de rechterkant van mijn lichaam: het kent doelen en planningen, plannen en affirmaties om ze te realiseren. Is ergens op gericht en kent focus. Werken is ‘hard’, noodzakelijk voor mijn overleven en kost moeite, je moet wel je best doen.

Ontvankelijkheid bevindt zich in de linkerkant van mijn lichaam, het bestaat uit: dienstbaarheid aan, open staan voor wat het leven van mij vraagt en niet-doen, aanwezig Zijn. En dat gaat samen met heel veel niet-weten: ik weet niet hoe mijn herfst eruit zal zien: wat voor dingen ik zal doen, hoe ik mijn geld zal verdienen. Als ik ontvankelijk ben ga ik namelijk niet ergens achteraan jagen. Als ik ontvankelijk ben en dienstbaar aan het leven, dan ontvouwt zich vanzelf wat er van mij gevraagd wordt. Dan ben ik zacht en ‘laat ik door’.

Inmiddels ben ik hier al een tijdje mee aan het experimenteren. De centrale begrippen blijken op dit moment: ‘zachtheid’ en ‘als de tijd rijp is’. Ik oefen dus met zacht zijn naar mezelf. De dingen die me te doen staan kunnen plaats vinden ‘als de tijd rijp is’. Dan gaat het moeiteloos en regel ik van alles in een middagje ‘even tussendoor’. Verder kan ik zacht zijn: thuis zijn met een ziek kind en daar echt tijd en aandacht aan geven. Dit is ook wat het leven van mij vraagt, dus dan is dit tijdelijk mijn ‘werk’. Zacht zijn naar mezelf door mijn oordelen over mezelf weg te laten.

En hoe het dan met dat ontvangen zit? Ja, echt waar, er komt meer naar met toe. Ik visualiseer mezelf en stel me voor hoe ik in alle rust, thuis zittend en blij – genietend geld en goederen ontvang. Ik stel me voor dat ik mijn hoogste potentie leef, mijn werk doe, moeiteloos. Dit droom ik de wereld in … En het werkt nu al. Een mooie manier om de oogsttijd te ervaren en de natuur te danken voor haar gulle gaven.

Aho!

img_4343