Groen is de basis

Sociale cohesie, samenhang, verbinding: in essentie zijn we allemaal op zoek naar die plek op aarde waar we ons thuis en welkom voelen. Vanuit dit gevoel van verbinding met de plek waar je woont is er ruimte om  je te verbinden met de mensen om je heen: om samen iets te doen, voor elkaar iets te doen. In de stad is dit gevoel nu niet altijd en niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik heb een visie op hoe dit werkt en werk daaraan.

Om te beginnen is het belangrijk om je thuis te voelen. Het idee hebben dat de plek waar je woont ook jouw plek is. En dat gaat verder dan je eigen voordeur. We zijn niet meer gewend om de straat ook als een stukje ‘van ons’ te zien. Maar zodra we de straat weer uitnodigend en groen maken ontstaat er meer onderlinge samenhang. Daarom droom ik van een stad met zoveel mogelijk groene elementen: plantenbakken met zitjes op de stoep en de straat, een gezellig barbequehoekje waar je samen met de buren kan barbequen. Laten we de straat weer van ons maken en elkaar leren kennen.

Op dit moment ben ik hiermee aan het experimenteren in mijn eigen straat.

Taal

Taal ook een belangrijk verbindend element. Afgelopen jaar heb ik een aantal keer voor het ministerie van Sociale zaken bijeenkomsten begeleid in het programma ‘Taal voor het leven’. Er zijn meer mensen die onvoldoende taalvaardigheid hebben dan we denken. Zo’n 10% en dat zijn ook veel allochtone Nederlanders. Centraal in de bijeenkomsten stond dat taal iets is dat je in de context leert, dus op de plek waar je het nodig hebt. Het is nog een hele kunst om het ook zo te organiseren. De bijeenkomsten hielpen betrokken organisaties om samen te werken en om vraag en aanbod meer op elkaar aan te laten sluiten (Waalwijk, Rotterdam en taalaanbieders).

oogstfeest

Thuis in Nederland

Om je thuis te voelen moet je ook op een dieper niveau in Nederland geworteld zijn. Je thuis voelen dus. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in twee culturen leven en vinden het lastig daarin zichzelf te zijn. Liane Lankreijer heeft een visualisatie ontwikkelt die je helpt om hier meer te wortelen en te gaan leven vanuit wie je in wezen bent. De ervaring leert dat het doen van deze visualisatie een blijvend effect heeft en de weg vrij maakt voor het leven van de unieke combinatie die jij bent: jezelf, je oorspronkelijke cultuur èn Nederlander.