Het is vandaag internationale vrouwendag, een moment om stil te staan bij onze vrouwelijke kracht en hoe die zich ontwikkelt. Mijn samenvatting: het gaat goed! Steeds meer zie ik mensen – mannen en vrouwen – het belang van intuïtie benadrukken. Zie ik ruimte ontstaan om te creëren vanuit de bron en zie ik dat we maatschappelijk op zoek zijn naar nieuwe organisatievormen om op basis van gelijkwaardigheid samen te werken. Voor mij allemaal vormen van het ontwikkelen van vrouwelijke kracht.

de cirkel vlechten als vrouwelijke kracht

de cirkel vlechten

Even voor de duidelijkheid, mannen en vrouwen dragen beide vrouwelijke kracht in zich. Je kan je volle potentieel alleen ontwikkelen als er sprake is van balans. Balans tussen mannelijk en vrouwelijk, tussen ratio en gevoel, tussen willen en ontvankelijkheid, tussen links en rechts. Toch is er wel iets bijzonders aan de hand, want in onze samenleving zijn de mannelijke waarden nogal overgewaardeerd de afgelopen 2000 jaar, en is het dus heel goed nieuws dat we meer en meer beginnen te ontdekken hoe vrouwelijke kracht onze samenleving aan het vormen is.

Hoe ziet vrouwelijke kracht er in zijn wereldse vorm uit? Toen ik me dit afvroeg besefte ik me dat ik erg diep in mijn bewustzijn moest graven voordat er beelden kwamen van vrouwen in hun kracht in het maatschappelijk veld. Ik zag vrouwen die mannelijk handelden of vervormde vrouwelijke kracht in de vorm van versieren of het lieve meisje.

Tot ik kwam op de manier waarop vrouwen vaak het netwerk en het weefsel vormen in families.  Hier gaat het om ‘holding space’. De ruimte hoeden en omvatten, het weefsel weven waarbinnen iets kan ontstaan en tot bloei kan komen. Zo de toon zetten in het maatschappelijk veld waar we toe worden opgeroepen. In het ‘holding space’ zit ruimte en een manier van willen die als een rots in de branding vasthoudt aan een waarheid die groter is dan wijzelf. Deze ruimte biedt gelegenheid om meer te vertrouwen en minder te plannen. Minder te controleren en te sturen door in te voelen wat mogelijk is. Wat mogelijk is hier, nu, met deze mensen, op deze plek.

Ik zie andere vormen van organiseren en realiseren ontstaan: in kringen en cirkels. Een kring waar je soms toe oproept en soms in wordt opgenomen. Ieder draagt bij aan het grotere geheel.  Hier is ruimte om vanuit je eigen bron en in vrijheid bij te dragen. Zo, wevend en omvattend, met ruimte voor ieders talent en verschil zullen wij ons organiseren en de samenleving weer een Samen Leving maken.

Veel plezier!