De boog spannen: intenties en je relatie met geld

Woensdag 20 januari was de eerste keer van het traject ‘Schaal van overvloed’. Het was hier in Den Haag van dat echte winterse buien-weer: een gebroken bewolking waar af en toe zon en af en toe een bui uit komt. Mooi licht, je weet wel van dat ‘schilderslicht’.  Behalve die ene bui was het heerlijk om een excuus te hebben om de hele ochtend buiten te zijn J.

In dit landschap hebben we de overvloedsvisualisatie gedaan en daarna het landschap van ons eigen leven gelezen: hoe staat het er voor met het gevoel van genoeg en tekort? Wat zijn de thema’s om ons mee bezig te houden in deze serie schaal van overvloed?

Hier mijn eigen verhaal :
Ik heb soms nog het gevoel dat ik hard moet werken om mijn geld te ‘verdienen’. Kennelijk heb ik de overtuiging dat geld niet zomaar gemakkelijk op m’n pad kan komen, je moet er moeite voor doen. ‘In het zweet zijns aanziens verdient hij zijn dagelijks brood’. Dat is iets wat we geneigd zijn te geloven toch? Maar….  Het werken met overvloed heeft me allang andere dingen geleerd.

Alles hangt af van mijn innerlijke overtuigingen: als ik geloof dat ik moeite moet doen om mijn geld te verdienen dan is dat ook zo, maar als ik me van binnen helemaal veilig en welkom weet in de wereld dan is er diep van binnen iets dat weet dat het altijd wel goed komt.
De vos hielp me woensdag om dit weer opnieuw te vertrouwen, weer een laagje dieper te voelen dat er niks is om me zorgen over te maken. De natuur is zo rijk geschakeerd, er is zoveel dat voedt. Er is zoveel vanzelfsprekendheid in de aanwezigheid van alle planten en dieren in dit landschap. Alles is er gewoon. En bovendien is de vos slim genoeg om altijd wel iets te ritselen als het even tegen zit. De vos is voorlopig mijn steun als ik even niet weet hoe verder.

Dit is niet alleen iets wat ik geloof, maar ik heb dat ook regelmatig ervaren. Toen ik na de zomer alleen maar deed waar ik zin in had en gewoon gesprekken voerde met mensen over hun werk in de voedseltransitie, toen kwam er zomaar een prachtige opdracht op mijn pad waar die afspraken die ik al had gemaakt een plek in vonden!
Zo werkt moeiteloos leven: vanuit  een stromend en ruim gevoel in jezelf, een gevoel van overvloed, heb je zin om te geven. Vrij geven aan anderen, delen met de wereld wat ik te zeggen en te doen heb. En dan komt er ‘vanzelf’ weer een stroom op gang die mij voedt, een stroom van liefde en waardering van anderen, hulp die ik net nodig had, toevallige ontmoetingen, maar ook gewoon geld.

Geld boeit me mateloos in dit proces van leven in overvloed. In de stroom van het leven is geld niets anders dan een  hulpmiddel om dat wat we met elkaar delen onderling te waarderen. Geld ondersteunt  de stroom van geven en ontvangen in praktische zin. Geld drukt een stroom van liefde en welkom zijn uit in materie.
Maar om deze mooie gedachte in de praktijk te leven heb ik innerlijk werk te doen. Dat wil zeggen: door mijn eigen overtuigingen in mijn bewustzijn te brengen zie ik waar ik in mezelf de stroom van overvloed blokkeer. Door er bij stil te staan dat het zo is, te kijken naar mijn gedachten, er bij te blijven met mijn adem en bijvoorbeeld de overvloedsvisualisatie.  De natuur met haar bron van rust en vanzelfsprekendheid ondersteunt dit proces verder. Zo ontstaat er dan weer ruimte en zachtheid en voel ik de overtuiging als het ware smelten.

We kunnen samen nog heel wat in beweging zetten door het innerlijk werk rond geld te doen. Er zijn inmiddels al veel mensen op de wereld die geloven dat we ok zijn zoals we zijn, dat er een oneindige bron van liefde is etc. Daardoor is er een groter veld ontstaan dat het een beetje meer vanzelfsprekend maakt om zo te leven en ons eerder op het idee brengt dat het kan. Rond geld zitten nog veel gemeenschappelijke overtuigingen die het ervaren van overvloed bemoeilijken. Mijn wens met de schaal van overvloed is dat we hier samen een sterker nieuw veld creeren, zodat we ons vrijer en blijer kunnen voelen rond geld.

Hieronder het rijtje van overtuigingen en hun alternatief vanuit mijn waarneming de afgelopen tijd. Ik ben benieuwd of je ze herkent en wat jouw ervaringen zijn met het vernieuwen van het ‘geldveld’?

  1. Een onveilig gevoel, angst dat ik geen eten heb of moet verhuizen doordat ik geld tekort kom. Deze leidt er denk ik vaak toe dat mensen vast blijven zitten in een baan die hen wel van voldoende geld voorziet maar hen in wezen niet voedt.
    Hier voelde ik veiligheid en vanzelfsprekendheid komen toen ik me in mijn bekken openstelde voor contact met de aarde: er bleek een stroom van beneden naar boven te zijn, rechtstreeks uit de aarde via mijn bekkenbodem. De bekkenbodem voelt dan als een schaal die je vol kan laten lopen.
  2. Hard moeten werken voor je geld, werken en plezier maken als tegenstelling ervaren, twee werelden die niet te verenigen zijn? Hier ken ik de reactie van mezelf en anderen dat er wel gewerkt moet worden, je kan niet zomaar lollige dingen doen en verwachten dat er geld komt?
    Hier kwam verandering in toen ik voelde hoe de schaal die ik had ontdekt in mijn bekken begon te wervelen en te stromen als ik mezelf toestond om alleen dat te doen waar ik plezier in had. Creativiteit voelde opeens als een stroom, als ik die stroom de ruimte geef dan is het plezier zo aanstekelijk dat het geld erachteraan stroomt, mijn leven in.
  3. Ik ben niet genoeg, ik heb niet genoeg, ik doe het niet goed genoeg. Mijn aannames hier zijn legio: Ja, ik kan best leven van leuke dingen, maar dat leidt natuurlijk wel tot een arme situatie. Dus moeten we zuinig aan doen thuis, beperkt leven? Hier voelde ik hoe er verschil optrad toen ik de overvloed uit de aarde verder omhoog kon laten stromen tot in mijn derde chakra: de zonnevlecht (de streek boven je maag, daar waar het ‘moeten’ en ‘je best doen’ zit). Hier voelt het nu zachter, je hoeft niet iets heel hard te willen en heel hard je best te doen om toch iets te bereiken. Er is genoeg energie, de stroom is eindeloos als je hem ruimte en vrijheid kan geven.
  4. In de hartstreek kan ik voelen hoeveel zin ik vaak heb om iets te geven en te delen, gewoon omdat iemand het nodig heeft en ik het graag doe. Een gevoel van liefde en compassie. Dit kan allerlei vormen hebben: bijdragen aan iets groots en maatschappelijks of gewoon een kopje thee voor de buurvrouw. Net wat er klopt. Je armen – het handelen zijn de weg waarlangs deze compassie zich in de wereld manifesteert. Hier zit de beperking vaak in onze gewoonte om geld te zien als een transactie: ik doe iets voor jou en dan doe jij iets terug. Ik doe dit professioneel dus het moet betaald worden? Hier ontstaat de ruimte door gewoon je hart te volgen. Maar hier zit ook het gevoel van balans: eerlijk zijn naar jezelf over de balans tussen geven en ontvangen. Jezelf toestaan ook te mogen ontvangen en hulp te vragen.
  5. Ik ben nu aan het oefenen met het formuleren van mijn hulpvragen, dat is waarschijnlijk stap 5: jezelf ook uitspreken in jezelf, naar de mensen die je kent en het universum over wat je werkelijk nodig hebt. Vrij, niet behoeftig en smekend, maar in het vertrouwen dat er een doorgaande stroom is die ons voedt, waar wij anderen in voeden enz. enz.

Wanneer we dit innerlijk werk samen doen dan brengen we weer stroming en plezier in het geld dat door onze samenleving stroomt, met onszelf bevrijden we ook ons geld en elkaar.

Als je mee wil doen kan je de visualisatie doen,  een keer komen in de cursus, of je gedachten delen via de mail. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook eens deelnemen?  Dat kan, je kan opgeven voor 1 of meerdere keren via of even bellen: 06 234 27 057. Data en thema’s staan hier.

foto (45)

bevroren geldpatronen?